Lupe [1]
  • Start des Forschungsprojektes TreeSatAI
  • First International Conference on Urban Water Interfaces
  • Neuerscheinungen

Bitte beachten! Please note!

Aufgrund der aktuellen Situation, sind die Büros derzeit nicht besetzt. Das Fachgebiet ist jedoch weiterhin per E-Mail erreichbar.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Due to the current situation, the offices are currently not staffed. However, the department is reachable via email.

Forschungskolloquium im Sommersemester 2021

15.30 - via Zoom-Meeting

12.04.2021
Veronika Döpper
Following the dynamic Cosmic Ray Neutron Sensing-based soil moisture signal under grassland and forest: Exploring the potential of optical and SAR remote sensing via machine learning
28.04.2021
Chunyan Xu
„Detecting forest disturbances caused by fire and their spatial relevance with human activities“ & „An brief introduction to CODE-DE as Sentinel data processing platform“
12.05.2021
Stenka Volova & Alby Duarte Rocha
Modelling urban evapotranspiration: from the local to the city scale
26.05.2021
Jörn Hees, Benjamin Bischke, Patrick Helber (DFKI)
Satellite Image Analysis and Processing Pipelines on the Example of Sentinel-2 Data
09.06.2021
Simon König (NP Bayerischer Wald)
Detecting Forest Insect Disturbances with Multispectral and SAR Data
23.06.2021
Robert Jackisch
Monitoring and modelling of the critical balance of biomass and biodiversity in Siberia with remote sensing methods (BioS)
07.07.2021
Sören Hese (FU Berlin)
Detection of Forest Disturbances in Historic Parks of Berlin and Brandenburg with UAV data
21.07.2021
Ann-Kathrin Holtgrave
Current state of research on satellite-based detection of grassland use intensities and its implication for the new CopGrün project

Zeitungsartikel erschienen

Lupe [3]

Hier [4] kann der Artikel gelesen werden.

Start des Forschungsprojekts FirSt 2.0

Logo FirSt 2.0
Lupe [5]

Das Fachgebiet Geoinformation in der Umweltplanung ist Teil des neuen Verbundprojektes „FirSt 2.0 - SaaS-Produktentwicklung zur skalenübergreifenden kontinuierlichen Vitalitäts- und Waldschadensanalyse mittels multisensoraler Fernerkundungsdaten und künstlicher Intelligenz“ gefördert vom Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur  [6](BMVi)  für den Zeitraum von 2020-2023. Das Projekt wird gleitet von den Kollegen von der Luftbild Umwelt Planung GmbH (LUP [7]). Weitere Projektpartner sind: LiveEO [8], Ororatech [9], der Landesforst Mecklenburg-Vorpommern [10], der Nationalpark Bayerischer Wald [11], das Thünen-Institut für Waldökosysteme [12], der Landesbetrieb Wald und Holz Nordrhein-Westfalen [13] und der Waldbesitzerverband Niedersachsen [14].

Start des Forschungsprojektes TreeSatAI

Lupe [15]

Das Fachgebiet Geoinformation in der Umweltplanung leitet das neue Verbundprojekt 'TreeSatAI-Künstliche Intelligenz mit Erdbeobachtungs- und Multi-Source Geodaten für das Infrastruktur-, Naturschutz- und Waldmonitoring' gefördert vom Ministerium für Bildung und Forschung [16] (BMBF)  für den Zeitraum von 2020-2022. Projektpartner sind: Remote Sensing Image Analysis Group [17] der TU Berlin, LiveEO [18], LUP [19], DFKI [20]und Vision Impulse [21].

First International Conference on Urban Water Interfaces

22-24 September 2020, Berlin

Click here [22]for further informations.

Neuerscheinungen

2021

Rocchini, D., Salvatori, N., Beierkuhnlein, C., Chiarucci, A., de Boissieu, F., Förster, M., Garzon-Lopez, C., Gillespie, T. W., Hauffe, H., He, K., Kleinschmit, B., Lenoir, J., Malavasi, M., Moudrý, V., Nagendra, H., Payne, D., Šímová, P., Torresani, M., Wegmann, M. and Féret, J.-B. (2021). From local spectral species to global spectral communities: A benchmark for ecosystem diversity estimate by remote sensing. [23]. Ecological Informatics. Elsevier, 1-10.

2020

Fersch, B., Francke, T., Heistermann, M., Schrön, M., Döpper, V., Jakobi, J., Baroni, G., Blume, T., Bogena, H., Budach, C., Gränzig, T., Förster, M., Güntner, A., Hendricks Franssen, H., Kasner, M., Köhli, M., Kleinschmit, B., Kunstmann, H., Patil, A., Rasche, D., Scheiffele, L., Schmidt, U., Szulc-Seyfried, S., Weimar, J., Zacharias, S., Zreda, M., Heber, B., Kiese, R., Mares, V., Mollenhauer, H., Völksch, I. and Oswald, S. (2020). A dense network of cosmic-ray neutron sensors for soil moisture observation in a highly instrumented pre-Alpine headwater catchment in Germany [24]. Earth System Science Data, 2289-2309.

Holtgrave, A., Röder, N., Ackermann, A., Erasmi, S. and Kleinschmit, B. (2020). Comparing Sentinel-1 and -2 Data and Indices for Agricultural Land Use Monitoring [25]. remote sensing, 1-27.

Vulova, S., Meier, F., Fenner, D., Nouri, H. and Kleinschmit, B. (2020). Summer Nights in Berlin, Germany: Modeling Air Temperature Spatially With Remote Sensing, Crowdsourced Weather Data, and Machine Learning [26]. IEEE Journal of Selected Topics in Applied Earth Observations and Remote Sensing, 1-15.

Fenske, K., Feilhauer, H., Förster, M., Stellmes, M. and Waske, B. (2020). Hierarchical classification with subsequent aggregation of heathland habitats using an intra-annual RapidEye time-series [27]. International Journal of Applied Earth Observation and Geoinformation, 1-13.

Döpper, V., Gränzig, T., Kleinschmit, B. and Förster, M. (2020). Challenges in UAS-Based TIR Imagery Processing: Image Alignment and Uncertainty Quantification. [28]. remote sensing

Fachgebiet Geoinformation in der Umweltplanung
Sekretariat EB5